Recepten

Wat kan je doen om je immuunsysteem boosten?

Kan je je weerstand een boost geven tegen het Coronavirus? Er wordt op internet van alles beweert. Van smoothies tot multivitamines, het is moeilijk de zin van de onzin te scheiden. Hier 6 tips voor ijzersterk  immuunsysteem die wel werken!  

De rol van voeding op het immuunsysteem

Het immuunsysteem is complex. Er zijn voedingsstoffen nodig om het immuunsysteem optimaal te laten functioneren. Elke essentiële voedingsstof speelt in principe een rol in het functioneren van het immuunsysteem. Of het nu gaat om het instandhouden van de huid of de productie van antistoffen, voeding is overal voor verantwoordelijk.

De vitamines A, D, E, C en zink, selenium en ijzer zijn belangrijk. Deze kan je allemaal uit je voeding halen! Dat het toedienen van supplementen met deze vitamines en mineralen je immuunsysteem een boost zou geven is onwaar. Ga voor echte voeding en omarm deze tips!

5 tips voor een gezond immuunsysteem

 

Supplementen

Zoals boven beschreven is over het algemeen geen supplement of multivitamine nodig als je volwaardig eet. Als jij volwaardig eet krijg je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Het overschot wat je binnenkrijgt gaat helemaal niks doen ten aanzien van je immuunsysteem, het wordt grotendeels uitgescheiden door je lichaam.

Er zijn uitzonderingen. Zo is vitamine D suppletie (10 mcg) sterk aanbevolen in de donkere maanden (oktober tot maart). Bij mensen met een donkere huid en bij ouderen (50+) wordt sowieso dagelijks een vitamine D3 supplement sterk aanbevolen. Mensen die geen vlees, vis, eieren eten hebben ongetwijfeld baat bij vitamine D. 

Doe je veel aan sport? Check vooral deze duidelijke infographic voor meer diepgaande info.

Creëer een gezond microbioom

Het microbioom is de verzameling aan micro organismen in jouw lichaam die leidend zijn voor jouw gezondheid. Een gezond microbioom zorgt voor een ijzersterk immuunsysteem. 

Wat moet je dan eten? Eet vezelrijke voedingsmiddelen zoals linzen, bonen, volkoren producten, bergen met groente,  fruit, noten en zaden. Bekijk hier mijn dahlsoep van spiterwten, een waar feest voor je microbioom! Maar denk ook een gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, yoghurt, kefir, huttenkase en kimchi. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze producten de ontstekingswaarden in het bloed omlaag brengen. Pak je winst!

Slaap voldoende

Voldoende nachtrust is essentieel voor een sterk immuunsysteem. Zorg voor een goede slaap efficiëntie door op tijd je schermen uit te doen. Er zijn aanwijzingen dat een korte nachtrust (minder dan 7 uur) van invloed kan zijn op een minder sterk immuunsysteem in vergelijking met mensen die 8 uur slapen.  Bij de -7 mensen werden minder cytokines in het bloed aangetroffen, welke helpen tegen het bestrijden van ziekmakers. 

Sporten is belangrijker dan ooit

Ga fietsen en hardlopen, ga naar buiten en ga voor consistentie. Elke dag!  Neuropsycholoog Erik Scherder; “Uit meerdere onderzoeken blijkt dat door inactiviteit je je afweersysteem verzwakt. Daarmee ben je vatbaarder voor het coronavirus.” Beweeg tenminste 60′ matig intensief. Erik scherder: ”De activiteit van de Natural Killer cellen (NK cellen), cellen die de virussen binnenkomen en ‘killen’, neemt toe door te gaan bewegen (Nieman et al., 2005). En dat is slechts één voorbeeld.

Eet volwaardig

Schep een berg groente op en kies voor veel verschillende kleuren. Eet 2 stuks fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten & zaden, vette vis en een portie (plantaardige) zuivel. Het klinkt als een standaardverhaal maar hier zit eigenlijk alles in wat je nodig hebt, hier komen dus geen supplementen aan te pas. Hiermee krijg je alle vitaminen en mineralen mee binnen waar je lichaam om vraagt. 

Wil je weten weten wat de gezondste producten uit de supermarkt zijn? Lees dan hier verder. 

Ben je een fanatieke sporter, dan heb je een hogere behoefte aan voedingsstoffen. Ga aub geen supplementen slikken want dit is onverantwoord. Pak het grondig aan, ga met een voedingsdeskundige aan de slag; informeer hier naar de mogelijkheden.

Weetje: 1 klein sinaasappeltje van 120g geeft je 60mg vitamine C. De kans dat je onvoldoende vitamine C binnen krijgt via je voeding is bij een normaal gezond eetpatroon dus vrij klein. 

Meer recepten of artikelen?

Roti kip met kouseband en kerrie ei 
Gezonde cheesecake met ricotta en geroosterde blauwe bessen
Cannellini bonen in smeuige tomatensaus, spinazie en parmezaanse kaas
Pittige visstoof met kabeljauw en tahin
Vegetarische roti met kikkererwten
Paprikasoep met geroosterde kikkererwten en feta
Watermeloen salade met boekweit en munt
Boekweitnoedels met avocado, kardemom en limoen
Orechiette met paddenstoelen en romige (gezonde) truffelsaus