feestdagen

Gezonde ricotta cheesecake met geroosterde blauwe bessen

Jawel, een gezonde cheesecake voor de feestdagen! Een relatief licht gerecht als je nog vol zit van het kerstdiner. Deze cheesecake bevat door de ricotta en kwark extra veel eiwitten en minder calorieën dan een normale cheesecake. Hierdoor is een portie een goede herstelmaaltijd na een zware inspanning.

Tevens bevat deze cake zo min mogelijk geraffineerde suikers. De enige natuurlijke suiker is afkomstig van de sinaasappels en blauwe bessen. De maple siroop zorgt voor wat extra mineralen, anti-oxidanten en natuurlijk de typische karamel-achtige smaak.

Wil je een andere gezonde zoete snack proberen? Zie dan hier mijn homemade bananenbrood.

              Wat heb je nodig?

    • 200g zachte kaas zoals monchou
    • 500g ricotta
    • 500g biologische volle kwark
    • 125ml maple siroop
    • 2 eieren
    • Rasp van 1 sinaasappel, plus sap van 2 sinaasappels.
    • 1 el maizena
    • 1 el kaneel
    • 2 tl vanille extract of een echt vanille stokje
    • 250g verse blauwe bessen
    • 75g geroosterde hazelgenoten, grofgehakt.

       

      Hoe maak je het?

    • Verwarm de oven naar 180 graden. Mix de monchou met 80ml maple siroop met een (elektrische) garde tot een egaal mengsel. Voeg vervolgens de eieren, ricotta, kwark, sinaasappelrasp, kaneel en maizena toe. Mix nogmaals een aantal minuten! Schep het geheel in een grote rechthoekige bakvorm en bak 40 minuten in de oven. Het moet een licht goud baklaagje hebben. Laat vervolgens 2 uur afkoelen.
    • Verhit de oven wederom tot 180 graden. Mix het sap van de sinaasappels, vanille poeder en de resterende maple siroop in een pan op laag vuur en verwarm tot het een dikke substantie wordt.
    • Verdeel de blauwe bessen op een bakplaat en mix met 2 eetlepels sinaasappelsap. Rooster ze in 5-10 minuten totdat ze beginnen te barsten. Laat vervolgens even afkoelen.
    • Verdeel de blauwe bessen en hazelnoten over de cheesecake en maak af met de resterende siroop. Verdeel in 15 porties en serveer op mooie bordjes.

Voedingswaarde per portie (15 stuks):

  •                  Kcal: 228
  •                  Eiwitten: 8,2g
  •                  Koolhydraten: 15,4g
  •                  Vetten: 16,6g


Nog meer gezonde en lekkere recepten?

Cannelini bonen met pittige tomatensaus
Roti kip met kouseband en kerrie ei 
Dahlsoep van gele spliterwten 
Pittige visstoof met kabeljauw en tahin
Vegetarische roti met kikkererwten
Paprikasoep met geroosterde kikkererwten en feta
Watermeloen salade met boekweit en munt
Boekweitnoedels met avocado, kardemom en limoen
Ijskoude gazpacho met basilicumolie
Orechiette met paddenstoelen en romige (gezonde) truffelsaus