Voedingsadvies op maat

Veel sporters staren zich dood op hun trainingsschema, met blessures en vermoeidheid als gevolg. Het aspect voeding blijft onterecht een ondergeschoven kindje. Er is namelijk zo ontzettend veel winst te behalen met voeding. De samenstelling en de timing van de voeding die jij tot je neemt voorafgaand, tijdens en na je inspanning is essentieel op jouw trainingsdag. Elke trainingsdag is anders en elke dag moet je spelen met de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vocht ten behoeve van de soort inspanning.

Bij elke training die je doet wil je een doel bereiken. De ene keer is dat uithoudingsvermogen, de andere keer snelheid kweken of kracht opbouwen. Vaak is het ook een combinatie van allebei. Voor elke soort training moet je bepaalde voedingsmiddelen eten zodat je je spieren van de juiste brandstof voorziet en na elke training moet je zorgen dat de beschadigingen die zijn opgetreden in je spieren herstellen met de juiste portie eiwitten zodat je sneller klaar bent voor de volgende training. Bij het trainen van die lange langzame duurlopen krijgt je immuunsysteem een dreun. In voorbereiding op de marathon ben je dan ook extra vatbaar voor infecties zoals verkoudheden, daarom is het zaak voldoende vitaminen en mineralen tot je te nemen om je immuunsysteem zo sterk mogelijk te maken.

Drink genoeg. Als je dorst hebt, heb je al een vochtverlies van 2%, en ben je al te laat. Neem daarom tijdens lange trainingen en wedstrijden genoeg vocht tot je zodat je lichaam de inspanning langer volhoudt. Zo’n beetje alles in het lichaam is afhankelijk van water. Het transport van zuurstof, het opslaan van koolhydraten en het geleiden van prikkels die je spieren laten spannen en ontspannen zijn slechts 3 (cruciale) voorbeelden van een grote lijst. Onderschat daarnaast een goede nachtrust ook niet, want bij te weinig slaap maakt je lichaam te weinig insuline aan wat zorgt voor minder goed herstel. Hetzelfde geldt voor stress; je lichaam gaat overmatig het hormoon cortisol produceren wat de afbraak van spierweefsel stimuleert. Daarnaast is een teveel aan cortisol heel nadelig voor de vetopslag en de opname en verwerking van koolhydraten.

Sporters die vegetarisch of veganistisch zijn komen ook geregeld voor, net als mensen met een gluten -en of lactose intolerantie. Hier moet men verder kijken dan de alom bekende kwark, kip en eieren en is het in de praktijk vaak lastig om aan de juiste hoeveelheid eiwitten te komen. Wist je dat in havermout bijna evenveel eiwitten zitten als magere kwark? Ik ben groot voorstander van plantaardige voeding omdat dit gewoonweg zoveel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Een inefficiënt eetpatroon zorgt voor een onvolledig herstel wat op zijn beurt weer leidt tot blessures. Zo is aangetoond dat lopers die een vetvrij dieet nastreven vatbaarder zijn voor blessures. Een teveel aan eiwitten is ook niet goed, dit wordt uiteindelijk omgezet in vet. En teveel drinken kan tot hyponatremie (te weinig zout in het bloed) leiden, met levensgevaarlijke hartritmestoornissen als potentieel resultaat. Het draait allemaal om de juiste hoeveelheden en de juiste timing. Je eetpatroon aanpassen vraagt kennis over voeding, die ik jou kan aanbieden. Maak een afspraak en kom langs!

Wil je weten hoe een traject eruit ziet?