feestdagen

10 tips | Fit en gezond blijven tijdens de feestdagen

gerechten feestdagen

De feestdagen staan gelijk voor feestelijke diners, veel extra calorieën en zoete desserts. Jezelf dit allemaal verbieden is geen optie. Met deze tips houd je een beetje de controle en blijf je fit en gezond.

1. Sla je ontbijt niet over

Het overslaan van je ontbijt zorgt voor een tegengesteld effect. Door jezelf te onthouden van calorieën in de ochtend krijg je waarschijnlijk grote trek in de middag en vaak maak je dan de keuze voor ongezonde calorieën.

2. Haal gezonde voedingsmiddelen in huis


Als jij een koelkast vol gezonde producten hebt ben je eerder geneigd voor gezonde producten te kiezen. Deze lijst met de 10 gezondste producten uit de supermarkt is zeer bruikbaar!  

3. Zorg dat jij een gerecht maakt


Door zelf een gerecht uit te kiezen voor tijdens het kerstdiner behoud jij de controle. Deze gezonde ricotta cheesecake is echt een aanrader. Zoet, smeuïg, gezond en eiwitrijk. Ook ideaal als een gezonde snack.

4. Drink genoeg water

Probeer elk uur een glas water te drinken, zodat je in ieder geval genoeg vocht binnenkrijgt. Wist je dat water ook zorgt voor een gevuld gevoel?

5. Ga niet met honger naar het kerstdiner


Door overdag gezond en voldoende te eten heb je niet de behoefte om jezelf helemaal vol te eten in de avond. Zorg dat je 2 uur voorafgaand aan het kertstdiner een gezonde eiwitrijke snack eet zoals een bakje skyr met bosbessen. Op deze blogpost vind je nog meer eiwitrijke snacks. 

6. drie chocolade desserts die je niet dik maken


Grote kans dat je na 2 dagen kerstdiner een stukje zwaarder bent. Het goede nieuws is dat dit geen vet is. Als jij 1 kilo wilt aankomen in vet moet je 7000 kcal extra eten. Het zwaardere gewicht komt door het verhoogde koolhydraat inname. Koolhydraten binden aan water, dus je houd wat meer water vast.

7. Eet langzaam


Probeer ongeveer 20 keer te kauwen per hap. Neem je een hap, doe dit mindful, wees je bewust van de smaken en structuren in je mond. Zo proef je echt wat je eet. Langzaam kauwen zorgt ervoor dat je sneller vol zit.

8. Ga wandelen of sporten


Probeer tijdens de kerstdagen ook voldoende te bewegen of te sporten. Een uurtje wandelen na het kerstontbijt is goed voor de geest en het lichaam. Een uurtje stevig wandelen is al gauw 200-300 kcal per uur. Ga niet sporten om je maaltijd te verdienen, maar doe het omdat je goed bezig wilt zijn.

9. Ga voor eiwitten


Eiwitrijke voeding geeft een langer vol gevoel. Vaak komt er genoeg vlees op tafel zoals een kalkoen, hert of kip.  Start je dag sowieso met een eiwitrijk ontbijt, maar voeg hier ook wat koolhydraten aan toe, voor een zo compleet mogelijke maaltijd. Kijk eens op deze pagina voor gezonde koolhydraatrijke ontbijtjes. 

10. Zoek de balans


Uiteindelijk draait het allemaal om maat houden, en dat kan je bewerkstelligen met de bovenstaande tips. Heb je ’s avonds een uitgebreid kerstdiner, dan weet je dat je niet zult aankomen in vet, maar in vocht. De volgende ochtend gewoon weer gezond ontbijten. Je weet nu wat je te doen staat.

 

Nog meer voedingstips?

Ik ben Jaime en voedingsdeskundige. Lees hier meer over wie ik ben. Als je geïnteresseerd bent om je voeding naar het allerhoogste niveau te tillen, dan ben je bij mij aan het juiste adres.

Ik zie ontzettend veel sporters die het optimale uit hun trainingen willen halen. Plan hier een kennismakingsgesprek in om te zien of een voedingsstraject iets voor jou is.