Recepten

Roti kip met kousenband en kerrie ei

Deze Surinaamse klassieker kan jij nu thuis maken! 

Yes yes op veler verzoek mijn homemade Surinaamse roti. Voor de verandering niet afgehaald maar zelfgemaakt. ik had zelfs vroeger het idee een eigen Roti tent te gaan opzetten, omdat ik zo’n fan was (en ben) van dit gerecht. Een recept boordevol koolhydraten (roti pannenkoek, aardappelen) , goede eiwitten (kip o.a.) en groenten. Een feestelijke zondagse herstelmaaltijd nadat je bijvoorbeeld een wedstrijd hebt gelopen. Ik maakte dit gerecht namelijk als kok op een loopwijzer trailrunkamp in de Ardennen en het was een grote hit. Pro tip: Maak het de dag van te voren dan is het nog veel lekkerder!

Dit heb je nodig (2 personen):

  • 3 kippendijen
  • Flinke scheut zonnebloemolie
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 4 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 2 el Surinaamse kerri masala
  • 1 el tomatenpuree
  • Zout en zwarte peper
  • 2 tl komijnzaad
  • 5 grote tomaten in blokjes
  • 500ml kippenbouillon
  • 4 aardappels (geschild en in vieren gesneden)
  • 1 Madame Jeanette-peper
  • 400 g kousenband/sperziebonen
  • 2 eieren
  • 2 roti pannenkoeken (ontdooid)


    Dit is wat je gaat doen:

  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de tomaat in blokjes.
  • Bak de kip in ruim olie aan alle kanten bruin. Schep twee derde van de olie uit de pan en voeg ui, knoflook, masala, zwarte peper, komijnzaad en tomatenpuree toe. Bak het geheel al roerend op hoog vuur 3 minuten aan.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en bak deze ook nog 2 minuten al roerend mee. Blus af met de kippenbouillon. Breng het geheel even aan de kook, draai het vuur laag, voeg de aardappelen en de hele Madame Jeanette-peper toe en laat het geheel met het deksel op de pan 45 minuten zachtjes stoven. De saus is vervolgens flink ingedikt. Zo niet, laat het dan nog even doorpruttelen. Proef en breng goed op smaak met zout en peper. Haal de madame jeanette eruit.
  • Maak de kousenband schoon en kook in 3-4 minuten beetgaar. Kook in hetzelfde water de eieren 7 minuten. Pel ze en dep ze droog.
  • Wentel de eitjes in een beetje kerrie masala poeder en bak rondom lichtbruin in een pan met een beetje olie.
  • Mix de kousenband met de massaal kip tot een mooi smeuïg geheel.
  • Serveer de masala kip met de roti pannenkoek, en het kerrie ei. Hopelijk smaak het heel lekker!

Voor veganisten of vegetariërs zijn er tal van andere opties. Zo kan je de kip vervangen voor gestoofde aubergine, pompoen of kikkererwten & tempeh toevoegen (voor de juiste eiwitten). Zie soortgelijk recept hier. Een nieuwe vega variant zal zeer spoedig volgen!

Nog meer gezonde en lekkere recepten?

Cannelini bonen met pittige tomatensaus
Dahlsoep van gele spliterwten 
Pittige visstoof met kabeljauw en tahin
Vegetarische roti met kikkererwten
Paprikasoep met geroosterde kikkererwten en feta
Watermeloen salade met boekweit en munt
Boekweitnoedels met avocado, kardemom en limoen
Ijskoude gazpacho met basilicumolie
Orechiette met paddenstoelen en romige (gezonde) truffelsaus

Write a comment