feestdagen

Geglaceerde worteltjes met honing, citroen en tijm

Een gezond groentegerecht voor kerst! Worteltjes passen in mijn ogen overal bij. Deze oranje groenten zitten vol bètacaroteen, maar bevatten ook wat vitamine B, C, E en K. Daarnaast zitten er ook veel gezonde mineralen in zoals kalium en magnesium. Als topping gebruiken we geroosterde amandelen, welke ook ontzettend veel mineralen bevatten. Amandelen zijn tevens een eiwitrijk tussendoortje net als deze andere voedingsmiddelen. 

Tijdens het kerstdiner zijn bijgerechten heel belangrijk! Wortels geven kleur aan tafel en passen mooi naast een zwaar vleesgerecht. Ze worden gestoofd in sinaasappelsap en honing wat na het inkoken een lekker stroperig saus oplevert. Serveer de  geglaceerde worteltjes met een beetje citroenrasp en sap om zo een tegenhanger te geven voor het zoet. Vergeet als nagerecht niet deze gezonde ricotta cheesecake te serveren!

             Wat zit erin deze geglaceerde worteltjes?

    • 600g worteltjes met loof
    • 250ml vers geperst sinaasappelsap
    • 2 el roomboter
    • 3 el geroosterde amandelen
    • 2 takjes tijm
    • 1 biologische citroen
    • 1 el olijfolie
    • Zout en peper

      Hoe maak je deze geglaceerde worteltjes?

      • Snijd het loof van de wortels, was ze goed, maar laat de schil eraan zitten.
      • Hak de amandelen grof en rooster 2 minuten in een kleine koekenpan op middelhoog vuur.
      • Verhit een grotere brede pan op middelhoog vuur en smelt de boter. Bak vervolgens de worteltjes rondom bruin (2-3 minuten).
      • Schenk vervolgens het sinaasappelsap bij de wortels en laat de saus inkoken totdat deze stroperig wordt (8-10 minuten).
      • Knijp het sap van een halve citroen erin uit en strooi er wat blaadjes tijm in.
      • Doe de honing erbij en roer goed door totdat deze een beetje karameliseert.
      • Serveer de worteltjes op een schaal en giet het stoperige sap eroverheen. Garneer met citroenrasp, de amandelen en breng op smaak met zeezout en versgemalen peper.

Nog meer gezonde en lekkere recepten?

Cannelini bonen met pittige tomatensaus
Roti kip met kouseband en kerrie ei 

Dahlsoep van gele spliterwten 
Pittige visstoof met kabeljauw en tahin
Vegetarische roti met kikkererwten
Paprikasoep met geroosterde kikkererwten en feta
Watermeloen salade met boekweit en munt
 Boekweitnoedels met avocado, kardemom en limoen
Orechiette met paddenstoelen en romige (gezonde) truffelsaus