Recepten

Watermeloen zorgt voor een goede sportprestatie

L-citruline

Bijgeloof of niet; ik eet regelmatig een watermeloen omdat hier het stofje L-citrulline in zit. Dit stofje ondersteunt een beter zuurstoftransport omdat het indirect zorgt voor verwijding van de bloedvaten waardoor er meer zuurstof naar de spiercellen kan.  L-citrulline kan daarnaast voor een vermindering van de spierpijn zorgen na een zware inspanning.  Naast dat de stof L-citrulline zorgt voor vermindering van spierpijn, wordt het in het lichaam ook omgezet naar het essentiële aminozuur arginine. Het schijnt te zorgen voor een goede hartfunctie, een gezond immuunsysteem en een lagere bloeddruk.

Watermeloen als dorstlesser

Watermeloen bevat meer dan 90% water en is dus een echte dorstlesser. Ook zorgt het voor het afdrijven van vocht. Doordat onze voeding vaak veel zout bevat houd ons lichaam veel meer vocht vast dan normaal. Dit is niet goed voor je bloeddruk en het zorgt tevens voor extra gewicht, wat nadelig is voor tijdens het sporten.  Er zijn verschillende voedingsmiddelen die vochtafdrijvend werken en daarmee je lichaam in balans te brengen zoals komkommer, ananas, en dus watermeloen.

Hoge voedingswaarde

De overige 10% vaste stof in een watermeloen bevat heel veel vitaminen en mineralen. Naast de hoge concentratie water bevat het lycopeen, vitamine C, ijzer, kalium, vezels en bètacaroteen. Betacarateen is een voorloper van vitamine A en voedt de huid en het haar, stimuleert haargroei en maakt daarnaast collageen aan wat nodig is voor een gezonde huid. Lycopeen is een bioactieve stof die werkt als antioxidant en die mogelijk beschermt tegen prostaatkanker. 

Onderstaand recept is heerlijk op een warme lente of zomerdag. Eet je deze salade voor een training? Vervang dan de boekweit voor een ongezondere, maar sneller energie afgevende variant zoals witte rijst.

watermeloenen

Watermeloensalade met boekweit, feta en munt

Ingrediënten – 2 personen

200 gram gesneden watermeloen
100 gram boekweit
50 gram feta
Handje verse munt
100 gram rucola
1 el pijnboompitten
Zwarte peper
 

Bereidingswijze

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en rooster de pijnboompitten 3 minuten op middelhoog vuur (blijven opletten). Meng de rijst met de watermeloen in een grote kom. Snijd de munt, verkruimel de feta en meng dit door de watermeloensalade. Eet smakelijk!

Voedingswaarde 

314 calorieën 
11,3 gram eiwit
46 gram koolhydraten
9,4 gram vet

 

Meer weten over voeding en sport? Klik hier