Recepten

Kokos-rijstcakes

Ook zo klaar met die standaard energierepen en gels tijdens het wielrennen? Ik wel, daarom maakte ik deze kokos- rijstcakes. Lichtzoet, romig door de kokos en supereffectief voor tijdens het fietsen. De koolhydraten uit rijst worden namelijk heel snel opgenomen, maar geven de energie langduriger af als een standaard isotone gel. 1 portie bevat 220 kcal en 30 gram koolhydraten. Dit kan ook prima als snelle snack voorafgaand aan het fietsen of als tussendoortje.

Ingrediënten

  • 500 gram dessertrijst
  • 1 liter water (lees de verpakking goed)
  • 1 kokosblok van 200 gram (santen)
  • 4 el suiker
  • sap en rasp van 1 limoen
  • Merg van een stokje vanille (zakje vanille suiker kan eventueel ook)

 

Bereidingswijze

  1. Voeg de dessertrijst met het water in de pan en bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking (laag vuur). Voeg een scheutje water toe als de rijst droog kookt óf als je de rijst nog zachter wilt hebben.
  2. Schraap het merg uit de vanille. Doe het kokosblok, de suiker, limoensap, rasp en de vanille erbij en roer goed door totdat het opgelost is.
  3. Bekleed een groot vierkant bakblik of grote ovenschaal met bakpapier.
  4. Schep het mengsel in het bakblik of oven schaal, verdeel goed en strijk glad. De kokoscake moet ongeveer 4 centimeter dik zijn.
  5. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en plaats vervolgens 4 uur in de koelkast om op te stijven.
  6. Haal uit de koelkast, snijd in 14 gelijke porties en verpak in folie. In de koelkast 3 dagen houdbaar.

    Tip: Vries de porties in en haal ze een paar uur voorafgaand aan je rit uit de vriezer en laat ontdooien.

 

Voedingswaarde (per cake/portie)

  • 225 kcal
  • 28,7 gram koolhydraten
  • 1,6 gram eiwitten
  • 11,25 gram vet
  • 1,62 gram vezels

 

Meer recepten?

Havermout met gekarameliseerde peer, rozemarijn en walnoot
Cannellinibonen in smeuïge tomatensaus met quinoa, spinazie en parmezaanse kaas
Pittige visstoof met kabeljauw en tahin
Vegetarische roti met kikkererwten
Paprikasoep met geroosterde kikkererwten en feta
Watermeloen salade met boekweit en munt
Boekweitnoedels met avocado, kardemom en limoen
Ijskoude gazpacho met basilicumolie
Orechiette met paddenstoelen en romige (gezonde) truffelsaus

 

Voedingsadvies

Voeding is maatwerk! Wil je weten welke voeding het beste past bij jou lichaam en levensstijl? Ik bied verschillende begeleidingstrajecten aan waarbij wij samen gaan kijken naar jouw voedingsinname, trainingsplan, ambities en doelstellingen. Bovenstaande cakes werken heel goed voor mij, maar dat wil niet zeggen dat ze ook perfect voor jou werken. Maak een afspraak en kom langs!