Avond, Recepten

Griekse spinazie rijst met dille en kabeljauw

Een gezonde koolhydraatrijke Griekse avondmaaltijd 

Griekse spinazie rijst oftewel Spanakorizo. Een gezonde maaltijd die je makkelijk voor heel veel personen kan maken.  Mijn moeder maakte dit gerecht al jaren. Vaak op de vooravond dat ik moest voetballen. Stiekem kreeg ik toen al de juiste hoeveelheid koolhydraten binnen om een topprestatie te leveren de volgende dag. Door de witte rijst bevat het veel snel opneembare koolhydraten en relatief weinig vezels. Ideaal om koolhydraten te stapelen voorafgaand aan een (halve) marathon of triathlon. Ik ben samen met Tom Oosterdijk een kookboek aan het schrijven en dit gerecht gaat er zeker in! Bekijk meer van mijn gezonde maaltijden hier.

Dit heb je nodig (4 personen):

  • 1 kilo spinazie
  • 6 el extra vierge olijfolie
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 3 bosuien, in ringen
  • 1 grote bos dille (of 3 kleine van de AH)
  • Zout en zwarte peper
  • 300g langkorrelige rijst
  • 2 citroenen
  • 4 kabeljauwfilet
  • 1,5 el roomboter

    spinazie rijst kabeljauw


    Dit is wat je gaat doen:

  • Verhit de oven op 180 graden en doe een ovenschaal in de oven. Dep de kabeljauwfilet droog met een keukenpapiertje.
  • Was de spinazie en laat het goed uitlekken in een vergiet. Schud goed droog. Hak de spinazie goed fijn, samen met de dille. (flinke klus)
  • Verhit de olijfolie in een braakpan en bak de ui en bosui zacht. Voeg vervolgens de spinazie en dille toe en laat al roerend slinken.
  • Voeg vervolgens de rijst erbij, roer door en voeg 550 ml water toe. Strooi er nog wat zout en peper overheen en kook de rijst met deksel op de pan gaar totdat al het water is opgenomen. Het mengsel moet smeuïg worden. Haal de pan van het vuur als de rijst gaar is, maar laat de deksel op de pan.
  • Haal de ovenschaal uit de oven, met een flinke klont roomboter, sap van 1 citroen en zet 2 minuten terug in de warme oven. Haalde ovenschaal er vervolgens weer uit. Dep de kabeljauw aan beide zijden door het roomboter-citroen mengsel en gaar 3-4 minuten in de oven. Haal vervolgens uit de oven en laat nog 3 minuten doorgaren in de hete ovenschaal. De kabeljauw mag niet te droog worden!
  • Proef de spinazie rijst nog één keer en serveer op een bord. Leg de kabeljauwfilet ernaast en overgiet met het citroen-boter mengsel.

Voor veganisten of vegetariërs zijn er tal van andere opties. Zo kan je de kabeljauw vervangen 2 gepocheerde eieren of een vegan vleesvervanger.

Nog meer gezonde en lekkere recepten?

Cannelini bonen met pittige tomatensaus
Roti kip met kouseband en kerrie ei 
Dahlsoep van gele spliterwten 
Pittige visstoof met kabeljauw en tahin
Vegetarische roti met kikkererwten
Paprikasoep met geroosterde kikkererwten en feta
Watermeloen salade met boekweit en munt
Boekweitnoedels met avocado, kardemom en limoen
Ijskoude gazpacho met basilicumolie
Orechiette met paddenstoelen en romige (gezonde) truffelsaus

Write a comment